preskoči na sadržaj
Vijesti

#CodeWeek

Ove se godine Europski tjedan programiranja održavao od 9. do 24. listopada, a u našoj školi projekt se provodio u tjednu od 18. do 22. listopada kroz aktivnosti integrirane u nastavu Informatike i Računalstva nastavnice Ive Ipšin i Anite Jurine. Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa kojom se potiče kreativnost, rješavanje problema i suradnja kroz programiranje i ostale zanimljive aktivnosti.


Cilj je pomoći mladim ljudima da svladaju osnove programiranja i računalnog razmišljanja. Škole i nastavnici bilo kojeg predmeta pozvani su sudjelovati u Europskom tjednu programiranja te ponuditi svojim učenicima mogućnost da istraže digitalnu kreativnost i programiranje.  Mogu se koristiti resursi različitih platforma, a u našoj su se školi koristili online tečajevi na code.org portalu. Jedan od tečajeva koji su učenici samostalno savladavali je Minecraft adventurer koji se sastoji od 14 razina (levela) u kojem za svaku razinu učenik dobiva upute kako riješiti određeni problem u avanturi Minecraft svijeta koristeći se osnovnim programskim koracima u blokovima. Kako učenik napreduje kroz tečaj, tako problemi postaju složeniji svakom novom razinom, u kojima se primjenjuju osnovne programske strukture grananja i ponavljanja. Nakon što uspješno savlada sve razine, učenik dobiva certifikat. Osim tečaja Minecraft adventurer, provodili su se slični tečajevi poput Labirinta (Classic Maze) i Flappy Game.

U aktivnostima je sudjelovalo pedesetak učenika prvih i drugih razreda naše škole. Nakon provedenih aktivnosti povratne informacije učenika bile su pozitivne te su učenici izrazili zadovoljstvo i pokazali interes za daljnji napredak i samostalni rad. Također, motivirajuće za njih je bilo to što su mogli pratiti vlastiti napredak, surađivati s drugima u rješavanju problema, ali i pratiti napredak drugih i na taj način razvijati natjecateljski duh.


Izvor: Iva Ipšin

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 28. 10. 2021.
preskoči na navigaciju