preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan sigurnijeg interneta 2022.

Veljača je uvijek posvećena Danu sigurnijeg interneta koji smo obilježavali na nastavi Informatike i Računalstva desetak dana.


Učenici profesorice Dragane Biljuš izrađivali su digitalne sadržaje koristeći Sway i Canvu  na temu Lažnih vijesti, sudjelovali u online kvizu te izrađivali upitnike u Formsu koje su rješavali jedni drugima.

Učenici profesorice Ipšin imali su zadatak u suradničkom online okruženju alata Microsoft Sway obraditi teme: Prekomjerna upotreba računala/interneta, Lažne vijesti (engl. fake news) i Zaštita privatnosti na internetu. Svaki učenik morao je obraditi jednu cjelinu u zadanoj temi. Učenici su izradili izvrsne digitalne sadržaje.

Učenici profesorice Anite Jurine bavili su se temom Lažnih vijesti i pogledali dokumentarni film  „Sindrom 17“. Uvidjeli su koliko je lako uvjeriti ljude u nešto što nije istina. Pretraživanjem informacija otkrili su da prva lažna vijest datira još iz 1475. godine kao i koja dobna skupina danas sudjeluje u najvećem broju dijeljenja lažnih vijesti na društvenim mrežama. Nakon toga su izrađivali digitalne sadržaje prezentirajući lažne vijesti s kojima su se u zadnje vrijeme susretali iz područja politike, spota i znanosti.

Učenici profesorice Renate Škrivanek rješavali su online kviz, izrađivali animacije u Animatronu, plakate u Canvi te prezentacije u PowerPointu na temu Zajedno za bolji internet.

Profesorica Romana Lešković je s učenicima obradila temu Prekomjerne upotrebe ekrana/internetaS učenicima je najprije provela razgovor o ovisnosti o ekranima/internetu  i njegovom liječenju, proučili su neke od materijala na tu temu i temu kako organizirati slobodno vrijeme bez ekrana uz druženje uživo i neki novi zanimljivi hobi te prokomentirali poveznice na institucije kod kojih se može potražiti pomoć. Na kraju su učenici u Canvi izradili postere/letke koje bi mogli podijeliti vršnjacima.

Učenici profesorice Anđele Kosovec istraživali su određene vrste opasnosti na internetu te načine kako se zaštititi, a zatim izradili plakate u Canvi. Vrijedni gimnazijalci 2.a i 2.b izradili su  obrazac s online anketom na koju je odgovorilo 208 učenika naše škole i time pokazali da su i sami svjesni važnosti teme o kojoj iznova raspravljamo svake godine. Rezultati ankete su na slikama.


Izvor: Anita Jurina

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 24. 2. 2022.
preskoči na navigaciju