preskoči na sadržaj
Vijesti

Obilježavanje Dana broja Pi π

Cijelog proteklog tjedna na nastavi Matematike i Računalstva obilježavali smo Dan broja Pi koji se slavi 14. ožujka.


Učenici profesorice Marije Tomić Kruljac osmislili su π pjesmu i crtali π horizonte, rješavali π sudoku te ispunjavali π osmosmjerku. U 1.l posebno se istaknuo učenik koji je pravi ekspert u poznavanju povijesnih činjenica o Arhimedu, Eratostenu, Euklidu, Einsteinu i Hawkingu. Učenici su ukrasili i hol naše Škole.

Na nastavi Računalstva profesorica Renata Škrivanek učenike 3.n i 3.k potaknula je da napišu program u C++ koji ispisuje broj π s onoliko decimala koliko je zadao korisnik. Koristili su for petlju i polja te korelirali znanje iz programiranja s beskonaćnošću broja π.

Na nastavi Matematike kod profesorice Anite Jurine učenici su među beskonačno decimala broja π tražili svoj datum rođenja te proučavali poeziju u kojoj se pišu stihovi čiji broj slova u riječima odgovara znamenakama broja π. Davne 1918. godine Ruđer Bošković napisao je jednu takvu pjesmu u kojoj je spjevao prvih 30 decimala broja π. U ovoj vrsti poezije okušali su se i naši učenici.

Učenici 2.i i njihova profesorica Roman Lešković na originalan su način obilježili Dan broja Pi. Učenice su izradile plakate za pano i kviz koji su rješavali  svojim mobitelima. Muški dio razreda upoznao ih je s poviješću i načinima obilježavanja ovog dana u raznim dijelovima svijeta. Na kraju su se zasladili keksima  i sokovima. Poučno i slatko!


Izvor: Anita Jurina

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 25. 3. 2022.
preskoči na navigaciju