preskoči na sadržaj
Vijesti

Tekst na ploči koji nas je šokirao?!

Upravo je ovaj naslov proizašao nakon obrade teme Clickbait novinarstvo povodom obilježavanja 5. Dana medijske pismenosti u 1.c razredu Opće gimnazije u Križu. Učenici su obilježili Dane medijske pismenosti istražujući područje novinarstva koje se bavi Clickbaitovima, te naučili ponešto o različitim tehnikama za privlačenje pažnje kod čitatelja.


5. Dani medijske pismenosti provode se od 2. do 8. svibnja, te i u tjednima prije i poslije. Dječji vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, knjižnice, kina, mediji, udruge i druge ustanove mogu organizirati predavanja, radionice, panel diskusije, filmske projekcije i druge aktivnosti s ciljem učenja o medijima i promicanja medijske pismenosti – uživo, ili putem interneta.

Nastavnica Iva Ipšin odučila se za ovu temu baš zbog njene popularnosti, a za provođenje aktivnosti koristili su se materijali i vježbe dostupni na portalu https://www.medijskapismenost.hr/ .U sklopu predmeta Informatika učenici su imali prilike naučiti da su Clickbait članci zapravo vijesti objavljene na internetu, s naslovima koji privlače pozornost i mame čitatelje na klikanje, kako ih prepoznati, te koje vrste Clickbaitova postoje. Nakon toga zadatak je bio da prema zadanim smjernicama sami osmisle Clickbait naslov i pripadajući tekst. Učenici su ove aktivnosti izvrsno prihvatili, te u zabavnoj i opuštajućoj atmosferi obilježili Dane medijske pismenosti.


Izvor: Iva Ipšin

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 4. 5. 2022.
preskoči na navigaciju