preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet NSK

Učenici 2.a, 2.b, 3.b i 4.d posjetili su najveću knjižnicu u Hrvatskoj - Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

Povodom Festivala znanosti 2022. i u sklopu projetka CeOS_SE Project – Citizen-Enhanced Open Science in Southeastern Europe Higher Education Knowledge Hubs u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 2.5.2022. održana je aktivnost građanske znanosti Izrada tematske zbirke „Pčele, život, ljudi“. 


Aktivnost je realiztirana suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice s Gradskom knjižnicom Ivanić-Grad i Srednjom školom „Ivan Švear“ Ivanić-Grad s ciljem zajedničkog kreiranja zbirke i njezinim objavljivanjem na Hrvatskome arhivu weba (HAW).

Tematska zbirka „Pčele, život, ljudi“ na jednom će mjestu okupiti mrežni sadržaj koji uključuje tematske portale, dijelove mrežnih stranica, PDF publikacije, vijesti na news portalima i tematske blogove na temu pčela. Učenici Srednje škole „Ivan Švear“ Ivanić-Grad sudjelovali su na predavanju/radionici u kojem su ih knjižničari – informacijski stručnjaci, uputili u tematiku otvorene znanosti i građanske znanosti te ih upoznali s radom Hrvatskog arhiva weba. U posebnom dijelu radionice objašnjeno im je na koji način će pretraživati, vrednovati i odabrati sadržaj koji tematski odgovara zbirci. Učenici će imati tjedan dana da dostave mrežni sadržaj putem Google obrasca NSK, a knjižničari NSK dodatno će selektirati sadržaj, objediniti ga, arhivirati i izraditi tematsku zbirku.

Ovom aktivnošću želi se  potaknuti učenike na samostalno istraživanje, promicati informacijsko opismenjivanje, ali i proširiti znanje o pčelama i njihovom značaju u ekosustavu. Tematska zbirka bit će objavljena i trajno dostupna na Hrvatskome arhivu weba uz omogućen otvoren pristup i pretraživanje sadržaja za sve buduće zainteresirane istraživače i širu javnost.

Nakon radionice učenici su obišli NSK i ostali zadivljeni veličinom knjižnice, brojem svezaka i količinom informacija koje se čuvaju u našoj centralnoj knjižnici.

Galerija slika...


Izvor: Višnja Jeren

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 5. 5. 2022.
preskoči na navigaciju