preskoči na sadržaj
Vijesti

Zaklada Ana Rukavina poziva građane na akciju upisa u Hrvatski registar u Ivanić-Gradu

U srijedu, 11. svibnja, od 12 do 14 sati u prostoru Srednje škole Ivan Švear Ivanić Grad (Školska 12) u Ivanić-Gradu Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

 


Akcija u Ivanić-Gradu održat će se na inicijativu maturanata i ravnateljice SŠ Ivan Švear Ivanić Grad, gospođe Josipe Ilić, u suradnji sa studentima i dekanom Visoke škole Ivanić-Grad, gospodinom Milom Marinčićem, kako bi se pomoglo oboljelim osobama koje čekaju svog podudarnog darivatelja.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 61.819 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 149 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.


Izvor: Josipa Ilić

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 9. 5. 2022.
preskoči na navigaciju