preskoči na sadržaj
Vijesti

Posjet javnog bilježnika učenicima 3. i 4.i razreda

Dana 5. 5. 2022. u školi su nas posjetile javna bilježnica Željkica Kirin i javnobilježnička prisjednica Tihana Vuković Počuč  na poziv predmetne nastavnice mr.sc. Jadranke Dorešić, dipl. oec.


Učenici su saznali kako se postaje javni bilježnik i  što radi javni bilježnik. Svi javnobilježnički poslovi u Republici Hrvatskoj regulirani su Zakonom o javnom bilježništvu. Javnobilježnička služba sastoji se u službenom sastavljanju i izdavanju javnih isprava o pravnim poslovima, izjavama i činjenicama na kojima se utemeljuju prava, u službenom ovjeravanju privatnih isprava, u primanju na čuvanje isprava, zatim novca i predmeta od vrijednosti radi njihove predaje drugim osobama ili nadležnim tijelima te u obavljanju, po nalogu sudova ili drugih javnih tijela, postupaka određenih zakonom.

Javni bilježnik je samostalan i nepristran iz razloga što postupa samostalno i ne djeluje u interesu neke pojedine stranke. Njegov cilj je postupanje u interesu pravne sigurnosti, odnosno njegov zadatak je jamčiti pravnu sigurnost.

Učenici su pozorno pratili izlaganje naših predavačica jer neki od njih još nisu imali potrebe ih posjetiti. Naime, sugovornice su govorile o svojoj djelatnosti koju obavljaju za potrebe svih građana, a prvenstveno za građane na području Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa te područja u okolici navedenih mjesta. Riječ je o poslovima poput ovjere potpisa, ostavinske rasprave, izrade ugovora, ovjera darovnih ugovora, solemnizacije ugovora, izrada izjava, sastavljanje i ovjeravanje punomoći i drugih poslova reguliranih Zakonom o javnom bilježništvu.

Predavačice su na kraju pozvale učenike, ako imaju pitanja ili potrebe, da ih mogu doći posjetiti u njihov ured.


Izvor: Jadranka Dorešić, dipl. oec.

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 24. 5. 2022.
preskoči na navigaciju