preskoči na sadržaj
Vijesti

DAN KRAVATE 18.10.

Jeste li znali?


Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili  prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom   borili u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.).

Ovaj je „modni“ detalj izazvao veliko zanimanje Parižana koji su  oduvijek bili zainteresirani za kvalitetne novitete na području   odijevanja. Mladi francuski kralj Luj XIV. počeo je nositi kravatu 

1646. kada je imao samo sedam godina te je tako na neki način odredio   modni standard svih francuskih plemića. Oni su ubrzo usvojili ovaj   novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (‘na hrvatski način’),  što je ujedno postao novi korijen francuske riječi cravate.

1667. godine ustrojena posebna pukovnija Royal Cravates, a bila je  nazvana po Hrvatima koji su bili u njenom sastavu i nosili kravatu.  Nije trebalo mnogo vremena da se kravata proširi Europom kao znak  kulture i otmjenosti.

Francuska monografija Le grande histoire de la cravate (autor  Francois Chaille), naklada Flammarion, Paris 1994., obrazlaže i  izričito potvrđuje hrvatsko podrijetlo kravate.

Talijanska monografija Miss Cravatta, izdana 1996.g. u Comu,  najpoznatijem europskom i svjetskom centru za proizvodnju kravata,  pojavu kravate u Francuskoj nedvojbeno povezuje uz dolazak hrvatskih  konjanika u vrijeme Louisa XIV.

Enciclopedia Britannica uz imenicu cravat navodi da je nastala od  Crabate, Cravate, Croatian i pojavu kravate datiraju sa 1656. godinom.

Iako se kravata nosila i ranije, Britannica i mnoge druge  enciklopedije smatraju kako je prva „službena“ uporaba kravate  zabilježena 1656. godine. 2008.g. Hrvatski sabor proglasio je 18.10.  Danom kravate.

Kravata oko Arene bio je projekt ustanove Academia Cravatica izveden  u Puli 18.10.2003.g. Autor instalacije bio je prof. Marijan Bušić.  Instalacija Kravate oko Arene, najočuvanijeg rimskog amfiteatra na  svijetu, simbolički je povezala prošlost i budućnost, antiku i  suvremenu civilizaciju.

Zagreb je obilježio Dan kravate. Gotovo svaki spomenik u gradu  ukrašen je crvenom kravatom. Crvena boja predstavlja moć, bogatstvo,  snagu i strast.

Kravata oko vrata dar je od Hrvata!

Hvala 2. b na aktivnostima!


Izvor: Višnja Jeren

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 20. 10. 2022.
preskoči na navigaciju