preskoči na sadržaj
Vijesti

Tjedan programiranja – CodeWeek 2022

I ove se godine naša škola uključila u obilježavanje Tjedna programiranja. Europski tjedan programiranja održavao od 8. do 23. listopada, a u školi se projekt provodio kroz aktivnosti i organizirana događanja integrirane u nastavu Informatike i Računalstva, a provodile su ih nastavnice Iva Ipšin i Anita Jurina.


Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa kojom se potiče kreativnost, rješavanje problema i suradnja kroz programiranje i ostale zanimljive aktivnosti.

Trideset učenika 1.a, 1.b i 3.n razreda su na nastavi Informatike/Računalstva s profesoricom Anitom Jurinom proteklog tjedna obilježili European CodeWeek. Korištenjem vodiča Minecraft Hour of Code pridružili su se proslavi kodiranja u Europi.  Naši gimnazijalci su na temelju vlastite kreativnosti isprobali osnovne korake programiranja te usvojili početne vještine računalnog razmišljanja. Naftaši su se odmakli od zahtjevnog programiranja koje već drugu godinu provode u programskom jeziku C++ te uvidjeli da i zabavna igrica može pomoći njihovom napretku na nastavi.

Nastavnica Iva Ipšin organizirala je 7 javnih događanja Internetske aktivnosti po pozivu koja su bila evidentirana na Codeweek interaktivnoj karti događanja. Kako je prvi dan školske godine daleko iza nas i nastavnog sadržaja je sve više, nastavnica se odlučila odabrati teme iz područja Zabavnih aktivnosti programiranja kako bi se učenici malo rasteretili, a opet kroz online tečajeve nešto i naučili.

Koristili su se online tečajevi Minecraft Sat Kodiranja, Flappy kôd i Star Wars: Building a Galaxy With Code na platformi code.org. Svaki tečaj se sastoji od nekoliko razina u kojem za svaku razinu učenik dobiva upute kako riješiti određeni problem koristeći se osnovnim programskim koracima u blokovima. Kako učenik napreduje kroz tečaj, tako problemi postaju složeniji svakom novom razinom, u kojima se primjenjuju osnovne programske strukture. Nakon što uspješno savlada sve razine, učenik dobiva certifikat. Sudjelovalo je šezdesetak učenika prvih (1.a, 1.b, 1.c i 1.k) i drugih (2.c i 2.k) razreda, te je velika većina učenika uspješno i završila svoje tečajeve.

Nakon provedenih aktivnosti učenici dali vrlo pozitivnu povratnu informaciju i pokazali interes za daljnji napredak i samostalni rad, stoga su dobili upute gdje i kako pronaći još online tečajeva i zanimljivih sadržaja vezanih za programiranje i područje IKT-a.


Izvor: Iva Ipšin

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 28. 10. 2022.
preskoči na navigaciju