preskoči na sadržaj
Vijesti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti (ECSM)

 

Ove godine ECSM aktivnosti usmjerene su na dvije sigurnosne prijetnje koje su u posljednje dvije godine u izrazitom rastu i predstavljaju veliki problem kako za organizacije tako i za pojedince, a to su  phishing i ransomware. U našoj školi održana su predavanja za učenike i nastavnike sa svrhom edukacije i podizanja svijesti o kibernetičkoj sigurnosti i kibernetičkoj higijeni.


Glavni je cilj mjeseca kibernetičke sigurnosti osvještavanje korisnika o važnosti kibernetičke sigurnosti, promjena njihovog stava prema zaštiti te pružanje resursa (znanja i vještina) koji im omogućavaju da se uspješno obrane od kibernetičkih prijetnji te smanje rizik od napada.

19.10.2022. godine za učenike članove Vijeća učenika (54 učenika) u dva termina predavanja je održala nastavnica Iva Ipšin, dok je za nastavnike predavanje održano 24.10.2022. u sklopu sastanka Nastavničkog vijeća na kojem je sudjelovala većina nastavnika.

Učenici i nastavnici informirani su o samoj inicijativi ECMS koja ove godine obilježava 10 godina djelovanja, ali i o nacionalnom CERT-u koji je odjel CARNET-a, čiji je osnovni zadatak obrada incidenata na internetu odnosno očuvanje kibernetičke sigurnosti u Republici Hrvatskoj. Također, upoznati su na koji način djeluju prijetnje phising i ransomeare, te dobili savjete kako ih prepoznati i što poduzeti kako bi se zaštitili od tih prijetnji.

Svrha predavanja je podizanje osobnih kibernetičkih vještina koje će učenici i nastavnici moći iskoristiti u svojem privatnom/poslovnom djelovanju.


Izvor: Iva Ipšin

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 28. 10. 2022.
preskoči na navigaciju