preskoči na sadržaj
Vijesti

Terenska nastava učenika u Vukovar, Borovo i Ilok

Dana 4.11. 2022. godine, u ranim jutarnjim satima, učenici naše škole 1.i, 2.i, 3.i, 4.i, 1.j, 1.l ,2.c i 4.c  razreda  krenuli su na terensku nastavu u Vukovar, Borovo  i Ilok. U pratnji učenika bile su njihove nastavnice: mr.sc. Jadranka Dorešić, dipl. oec., Josipa Hlevnjak, prof., Dubravka Horvatić, prof. i Nikolina Kucelj Tkalčić, prof. 


Galerija slika...

Dan je započeo jutarnjim dolaskom u Gradsku bolnicu u sklopu koje se nalazi Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. Za vrijeme opsade grada bolnica je postala vojna bolnica,  bombardirana i uništavana od strane agresora. Bolesnici su se nalazili u podrumu, preživljavali u teškim uvjetima uz nadljudske napore bolničkog osoblja. Sve je to u minimalističkom obliku  prikazano za posjetitelje danas u autentičnom prostoru bolnice.

Put smo nastavili do Memorijalnog centra Domovinskog rata – muzeja posvećenog Domovinskom ratu. U muzeju Domovinskog rata u vojarni 204. brigade HV-a razgledali smo naoružanje korišteno u Domovinskom ratu, izložbenu postavu minsko-eksplozivnih sredstava te repliku prikaza srpskih koncentracijskih logora „Stajićevo“ i „Begejci“.

Naša sljedeća memorijalna lokacija obuhvaćala je Spomen dom Ovčara i masovnu grobnicu Ovčara. Kustos Spomen doma održao je predavanje o simbolici spomen doma, unutarnjem uređenju i značaju objekta te naglasio kako je Ovčara  naziv farme u sklopu Vupika, smještene 5 kilometara jugoistočno od Vukovara, danas poznata po najvećem pokolju počinjenom u Domovinskom ratu.  Spomen dom Ovčara otvoren je 20. studenoga 2006. u hangaru u kojem su svoje posljednje sate i minute života proveli zarobljeni branitelji i civili koji su kasnije mučki ubijeni. Nakon posjeta Spomen domu Ovčara, posjetili smo i masovnu grobnicu Ovčara kao  mjesto ubojstva ranjenika i medicinskog osoblja Vukovarske bolnice. U bolnoj tišini koja para srce, stvara osjećaj bola i zaustavlja dah između jecaja kroz zajedničku molitvu odali smo počast  i svoj naklon žrtvama masakra na Ovčari.

Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Na groblju je održano kratko predavanje o spomeniku u znaku križa, simbolici 938 bijelih križeva i općenito o groblju, najvećoj  masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata. Devet stotina trideset i osam bijelih križeva simboliziraju sve poginule žrtve u Vukovaru. Kod spomenika su učenici zapalili lampione za sve poginule.

Razgledavanjem predgrađa Vukovara stigli smo do Borova naselja te obišli Tvornicu obuće Borovo kakva je danas, kao i cijeli kompleks prijašnje tvornice. Upoznavajući učenike sa poviješću tvornice i svih njenih zaposlenika, svi prisutni prošli su kroz pogon tvornice, vidjeli serijsku izradu vojnih čizama od početka do kraja  proizvodnje te se upoznali s mogućnošću proizvodnje i poslovanja tvornice danas.

 Nismo zaobišli ni Ilok,  najistočniji gradić u Hrvatskoj povrh Dunava, spoj istoka i zapada, mjesto susreta kultura. Slušajući o važnosti ovog grada bogate povijesti, učenici su ušli u najstariji vinski podrum u Hrvatskoj, a i u ovom dijelu Europe. Kroz povijest iločkih vinskih podruma i zaslužne kneževe Odescalchi u 16. i 17. st.,  kao i najpoznatijim vrstama vina, posebno traminca poput onog koje je posluženo za krunidbe kraljice Elizabete na engleskom dvoru, sprovela nas je voditeljica iločkih podruma.

U smiraj dana učenici su mogli vidjeti povijesni Vukovarski vodotoranj kao simbol hrvatskog zajedništva te Spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, prošetati vukovarskim ulicama i osjetiti povjetarac mira za koji su zaslužni svi branitelji ovog ponosnog grada danas.

Prebirući po slikama, zvukovima i emocijama koji su vidno ostavili trag u srcima svih prisutnih, u tišini smo se vratili svojim kućama, zahvalni na svemu što smo dobili na dar…ove godine će zasigurno 18.11. imati drugačiji odjek u našim srcima.


Izvor: mr.sc. Jadranka Dorešić

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 10. 11. 2022.
preskoči na navigaciju