preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Vijesti

Naši učenici na terenskoj nastavi u Zagrebu: Jadran tvornica čarapa, Hrvatska radiotelevizija, Muzej suvremene umjetnosti, City Center One East

Učenici 2. i 3. razreda srednje škole usmjerenja ekonomist iz Ivanić-Grada s njihovim razrednicama mr.sc. Jadrankom Dorešić, dipl. oec., Milicom Puriš, dipl. oec. i Majom Akalović, prof  bili su 12. ožujka  2014. godine na terenskoj nastavi u Zagrebu, posjetili su Jadran tvornicu čarapa, Hrvatsku radioteleviziju, Muzej suvremene umjetnosti te City Center one East. 


Tvornica čarapa je osnovana davne 1930. godine u Zagrebu, pod imenom Silk tvornica čarapa. Krajem 1941. mijenja ime u Jadran tvornica čarapa, koje ponosno nosi i danas. Jadran je privatiziran 1994. godine  i pretvoren u dioničko društvo. Jadran tvornica čarapa lider je u proizvodnji i prodaji ženskih, muških i dječjih čarapa koje se  nude u najvećim trgovačkim lancima kao i u širokoj mreži vlastitih trgovina. Učenici su vidjeli proizvodnju čarapa koja počinje tkanjem iz  niti svilenog konca, šivanjem, bojanjem, glačanjem i pakiranjem u odgovarajuću ambalažu namijenjenu tržištu.

Nakon toga  učenici su krenuli na dogovoreni obilazak Hrvatske radiotelevizije (HRT). Nada Chedid upoznala ih je s radom na Hrvatskoj radioteleviziji. Naučili su mnogo toga o televiziji, radiju i ljudima koji su tu zaposleni. Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji 2001. godine proglašena je javnom ustanovom. Kao datum osnivanja uzima se 15. svibnja 1926., kada je osnovan Hrvatski radio (tada Radio Zagreb). Hrvatska televizija (tada Televizija Zagreb) s emitiranjem je započela 15. svibnja 1956. godine. Učenici su bili u studijima gdje se snimaju informativne emisije Vijesti i Dnevnik,, zabavne emisije Zvijezde pjevaju i kviz Potjera. Učenici su bili u režiji direktnog emitiranja Radio Sljemena. Posjetili su i gluhu sobu gdje nema nikakvih zvukova ni jeke. Jako ih je veselio posjet plavoj sobi i upoznali su zanimljiv uređaj tzv  „blesimetar“.

Nakon HRT-a učenici su posjetili i Muzej suvremene umjetnosti gdje su  mogli pogledati Stalni postav  muzeja, a na drugom i trećem katu čekao ih je po jedan divovski isprepleteni tobogan kao skulptura vodećeg svjetskog umjetnika Carstena Hollera iz Švedske. Većina učenika se je spuštala niz tobogane, kao dio zabavnog programa terenske nastave, a što ih je neobično veselilo. Dvostruki tobogan, posebno je naručen za  Muzej suvremene umjetnosti kao dio muzeološkog postava Zbirki u pokretu, istodobno poštuje i nadopunjuje zgradu arhitekta Igora Franića.

Zadnja postaja terenske nastave je bio City Center one East  i posjet kinu gdje su pogledali film „12 godina ropstva“. To  je britansko-američka povijesna drama, adaptacija istoimene autobiografije Solomona Northupa iz 1853., o otmici slobodnog Afroamerikanca u Washingtonu 1841. godine i prodaji u ropstvo u kojem je proveo 12 godina radeći na plantaži.

Ova  terenska nastava  učenicima će ostati  u pamćenju, a na to će ih podsjetiti svaki put kad oblače čarape, uključe televizor i pogledaju ili čuju za tobogan, a i kada  se nađu u situaciji da oni sami ili netko njihov doživi nepravdu. U svakom slučaju terenska nastava je bila raznovrsna, zanimljiva (zabavna) i poučna. Zadovoljni i vidno umorni, vratili su se svojim kućama s uspomenama za prepričavanje drugima.

Galerija slika...

Tekst sastavila:

mr.sc. Jadranka Dorešić, dipl. oec., profesor mentorPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 18. 3. 2014.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
21.12.2018. 12:24
Potpisan Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla
U četvrtak, 20. prosinca 2018. godine potpisan je Sporazum o suradnji između CARNET-a i Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT).  

07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

preskoči na navigaciju