preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Vijesti

Terenska nastava 4.k razreda (tehničar za el. strojeve s prim. računalstvom) – HEP Križ i INA naftno-lonjsko polje Žutica – dispačerski centri

Dana 22.4.2015. održana je izvanučionička terenska nastava za učenike 4.k razreda uz pratnju predmetnih nastavnica Diane Borjanić (Energetska elektronika, Elektroenergetika) i Ive Ipšin (Industrijska računala, Računalstvo).


U 9 sati krenuli smo organiziranim autobusnim prijevozom prema mjestu Križ gdje se nalazi HEP dispečerski centar. Mr. sc.  Mario Mikac bio je naš domaćin i vodič koji je učenike  upoznao sa "centralnim" SCADA sustavom koji služi za vođenje (nadzor, upravljanje i prikupljanje podataka) prostorno dislociranih EE objekata, i to:

·         2 trafostanice 110/35 kV,

·         1 trafostanice 110/10 kV,

·         18 trafostanica 35/10 kV,

·         11 rasklopišta odnosno trafostanica 10/0,4 kV,

·      2 elektrane (na obnovljive izvore) priključene na 10 kV naponsku    razinu.

Obilazak centra bio je organiziran u 2 grupe učenika u trajanju od sat i trideset minuta po grupi. Učenici su bili upoznati sa starim tehnologijama koje su se u prošlosti koristile za nadzor i upravljanje, ali i sa novim tehnološkim rješenjima koji su trenutno u postupku integracije u postojeći sustav. Također, slušali su o načinima i vrstama umrežavanja uređaja u tome sustavu, te saznali da se za većinu prijenosa  podataka koriste optički kablovi, ali i bežično povezivanje radiovalovima.

Nakon obilaska HEP sustava u Križu, zaputili smo se prema INA naftno-plinskom polju Žutica. Tamo nas je dočekao organizator gosp. Branko Pokas, a gosp. Matija Veselić bio je vodič tijekom obilaska. Prvo smo slušali kratko predavanje o Sigurnosti i zaštiti na radu, dobili zaštitne kacige i krenuli u dispačerski centar (kontrolni toranj).  SCADA sustav koji se tamo koristi nadzire osam udaljenih radnih postrojenja, te alarmira u slučaju bilo kakve nepravilnosti što uvelike pridonosi da se pravovremeno reagira.

Zatim smo se zaputili u obilazak jedne utisne stanice (pumpe) koja je nedavno osuvremenjena novim tehnologijama za utiskivanje CO2 plina i PLC uređajima za upravljanje i slanje podataka do nadzornog upravljačkog sustava.

Također obišli smo i dio postrojenja za distribuciju naftnih i plinskih sirovina uz stručno  predavanje našeg vodiča. Učenici su pritom postavljali razna pitanja koja su ih zanimala i mogli saznati puno novih informacija o prijenosu i distribuciji sirovina, ali i podataka.

Galerija slika...

Zahvaljujemo se našim domaćinima i vodičima pri HEP-u i INI što su nam omogućili odvijanje terenske stručne nastave u njihovim organizacijama.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 11. 5. 2015.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

14.11.2018. 11:22
Započela provedba pilot projekta CRISS u osnovnim i srednjim školama Hrvatske
U rujnu 2018. godine započela je provedba onsite pilot projekta CRISS koji se odvija u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije OBZOR 2020 i ima za svrhu razvoj i pilot implementaciju digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika. 

preskoči na navigaciju