preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Vijesti

Izvanučionička nastava - 4.k - HEP Križ i INA naftno-lonjsko polje Žutica

Dana 04.05.2016. održana je izvanučionička terenska nastava za učenike 4.k razreda uz pratnju predmetnih nastavnica Diane Borjanić (Energetska elektronika, Elektroenergetika) i Ive Ipšin (Industrijska računala).


U 8 sati krenuli smo organiziranim autobusnim prijevozom prema mjestu Križ gdje se nalazi HEP dispečerski centar. Mr. sc.  Mario Mikac bio je naš domaćin i vodič koji je učenike  upoznao sa "centralnim" SCADA sustavom koji služi za vođenje (nadzor, upravljanje i prikupljanje podataka) prostorno dislociranih EE objekata, i to:

·         2 trafostanice 110/35 kV,

·         1 trafostanice 110/10 kV,

·         18 trafostanica 35/10 kV,

·         11 rasklopišta odnosno trafostanica 10/0,4 kV,

·        2 elektrane (na obnovljive izvore) priključene na 10 kV naponsku    razinu.

Obilazak centra bio je organiziran u 2 grupe učenika u trajanju od jednog sata. Učenici su bili upoznati sa starim tehnologijama koje su se u prošlosti koristile za nadzor i upravljanje, ali i sa novim tehnološkim rješenjima koji su trenutno u postupku integracije u postojeći sustav. Također, slušali su o načinima i vrstama umrežavanja uređaja u tome sustavu, te saznali da se za većinu prijenosa  podataka koriste optički kablovi, ali i bežično povezivanje radiovalovima.

Nakon obilaska HEP sustava u Križu, zaputili smo se prema INA naftno-plinskom polju Žutica gdje smo stigli u 11 sati. Tamo nas je dočekao organizator gosp. Branko Pokas, a gosp. Matija Veselić bio je vodič tijekom obilaska. Zaputili smo se prema dispačerskom centru (kontrolni toranj).  SCADA sustav koji se tamo koristi nadzire osam udaljenih radnih postrojenja, te alarmira u slučaju bilo kakve nepravilnosti što uvelike pridonosi da se pravovremeno reagira.

Zatim smo se zaputili u obilazak jedne utisne stanice (pumpe) koja je nedavno osuvremenjena novim tehnologijama za utiskivanje CO2 plina i PLC uređajima za upravljanje i slanje podataka do nadzornog upravljačkog sustava.

Također obišli smo i dio postrojenja za distribuciju naftnih i plinskih sirovina uz stručno  predavanje našeg vodiča. Učenici su pritom postavljali razna pitanja koja su ih zanimala i mogli saznati puno novih informacija o prijenosu i distribuciji sirovina, ali i podataka.

Zahvaljujemo se našim domaćinima koji su nam i ove godine pripremili zanimljiva i stručna predavanja, te time omogućili proširivanje postojećih znanja.

Iva Ipšin, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 10. 5. 2016.
Ponude izleta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Finan. izvješća i dok.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
CARNET
12.11.2019. 11:02
INFO Najava prekida mrezne povezanosti na podrucju Viroviticko-podravske zupanija, 14.11.2019.
Postovani korisnici, U cetvrtak, 14.11.2019. u vremenu od 07:00 do 08:00 sati, CARNET NOC ce izvoditi programsku nadogradnju mrezne opreme uslijed cega ce doci do prekida mrezne povezanosti ustanova clanica ... The post INFO Najava prekida mrezne povezanosti na podrucju Viroviticko-podravske zupanija, 14.11.2019. appeared first on CARNET .

08.11.2019. 16:39
Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019
Pod sloganom ,,Na granici mogućega", u Šibeniku je u petak zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019. U tri dana trajanja, predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije ... The post Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju