preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Vijesti

Kina

Naši nastavnici Petar Rajaković i Ana Rodić u periodu od 13.08.- 26.08.2016. bili su na proputovanju Kinom. Odlučili su svoja iskustva podijeliti sa ostalim kolegama nastavnicima, te su nam pripremili zanimljivo predavanje.


Na predavanju mogli smo čuti mnogo zanimljivih informacija o mjestima i gradovima te ogromne azijske zemlje koje su naši kolege posjetili. Također smo mogli iskusiti i njihov duh običaja, jer su nam naši predavači pripremili tradicionalno serviranje čajeva.

Prezentirali su nam razne predmete koje su ponijeli sa sobom, a dio su tradicionalne azijske kulture. Na trenutak i mi ostali smo se osjećali kao da smo tamo :)

"Putovanje i promjena mjesta daju umu novu snagu" (Seneka)

Kolega Petar Rajaković pripremio nam je i sažeti putopis:

Danas preko interneta može se pronaći gotovo svaka informacija, ali ljudski kontakt i dalje je nezamjenjiv, pa tako i nastavnik u učionici. Svaki narod ima svoje običaje i posebnosti, ali mnogi narodi dijele mnoge sličnosti. Putujući, upoznajemo mnoge ljude i s njima dijelimo svoje misli i vlastita iskustva, te stvaramo cjeloživotne uspomene. To je mjesto gdje se odvija razmjena ideja i služi kao pomoć nastavniku da razmišlja na neki drugačiji način ili gleda iz drugačije perspektive. Također ga čini više osjetljivijim i tolerantnijim prema drugima, dok je obogaćujuće iskustvo dobar izvor zanimljivosti koje može prenijeti učenicima. Osim toga nastavnik se opskrbljuje svježim idejama koje će iskoristiti kao temelj za neke nove projekte, radionice i događanja.

PEKING

Šetnjom kroz glavnu pješačku ulicu Qianman st. započeli smo naš obilazak glavnog grada Kine. Ulica je obnovljena pred Olimpijske igre 2008. i izgleda reprezentativno. Nakon toga obišli smo najposjećeniji trg na svijetu, trg Tiananman, a koji se nalazi ispred Zabranjenog grada. Zabranjeni grad je drevna carska palača s 9999 soba i 890 zgrada, kineskih dinastija Ming i Qing.

Posjetili smo jedno od najvećih i najširih svjetskih čuda – Veliki kineski zid. Kineski zid je najveća utvrđena građevina na svijetu duga 8850 km i nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. Na putu prema zidu posjetili smo muzej i tvornicu žada, gdje smo mogli vidjeti obradu žada u predmete i nakit. Po povratku stali smo u Kuću čaja kako bismo svjedočili kineskoj ceremoniji pripreme i posluživanja čaja.

Odlazak do Ljetne palače i Nebeskog hrama zaokružio je doživljaj drevne Kine uz okruženje velikih parkova prepunih pagoda, a koja su prava umjetnička djela slikarstva i gradnje.

XIAN

Dolaskom noćnog vlaka započeli smo obilazak najstarijeg glavnog grada Kine kojeg je osnovao prvi kineski car Qin Shi Huang Di. Xian je također bio istočna polazna odnosno završna točka Puta svile. No danas je isključivo poznat po nalazištu vojske terakote dinastije Qin.

Nakon obilaska najvećeg grobničkog kompleksa na svijetu koju čini 6000 vojnika cara Qin Shi Huang Di, uputili smo se na razgled cijelog procesa nastanka svile u muzeju svile. Slobodno vrijeme iskoristili smo na razgledavanje drevnih građevina Xian-a te upijanje kulture življenja kineskih muslimana.

Odlaskom do pagode Velike divlje guske dobili smo uvid u svijet budizma i budističkog svetišta i poučnu priču o kineskoj kaligrafiji i tradicionalnim kineskim slikama na svili.

ŠANGAJ

Obilazak najvećeg trgovačkog i financijsko središta Kine započeli smo s Bunda, simbola kolonijalne prošlosti, te ulicom Nanjing, žila kucavica grada ispunjena trgovinama i trgovačkim centrima. Krstarenje rijekom Huangpu pruža se pogled na Bund i futuristički Pudong, gdje se nalazi najpoznatiji simbol grada Biserni toranj. Osim novog i modernog dijela Šangaja tu se nalazi i stari dio grada koji brzo nestaje pod mnoštvo nebodera. Yuyuan je pravi primjer takve stare kineske arhitekture sa prekrasnim vrtom sreće Yu u središtu pažnje. Nezaobilazna stanica bilo je posjet hramu Buda od Žada, najznačajnije gradsko središte. Utjecaj Europljana može se vidjeti ne samo kroz izgled i funkcioniranje grada nego i kroz ponudu turističkih središta događanja kao što je French Consessions.

SUZHOU

Suzhou je grad koji se nalazi na donjem djelu toku rijeke Jangce, a poznat je po svojim kamenim mostovima, pagodama i pažljivo napravljenim vrtovima. Često ga nazivaju "Venecija istoka" ili "Kineska Venecija". Imali smo priliku obići i osjetiti dašak drevne Kine u tradicionalnim kineskim kućama, hrani i preko 60 vrtova koji su ostali netaknuti od vremena svog nastanka.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 5. 10. 2016.
Ponude izleta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Finan. izvješća i dok.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
CARNET
12.11.2019. 11:02
INFO Najava prekida mrezne povezanosti na podrucju Viroviticko-podravske zupanija, 14.11.2019.
Postovani korisnici, U cetvrtak, 14.11.2019. u vremenu od 07:00 do 08:00 sati, CARNET NOC ce izvoditi programsku nadogradnju mrezne opreme uslijed cega ce doci do prekida mrezne povezanosti ustanova clanica ... The post INFO Najava prekida mrezne povezanosti na podrucju Viroviticko-podravske zupanija, 14.11.2019. appeared first on CARNET .

08.11.2019. 16:39
Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019
Pod sloganom ,,Na granici mogućega", u Šibeniku je u petak zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019. U tri dana trajanja, predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije ... The post Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju