preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

Vijesti

Terenska nastava 1.k, 1.n: Tvornica „Rimac automobili“, rudnik sveta Barbara, samoborski muzej

Na kraju prvog polugodišta 1.k te nekoliko učenika 3. k i 4.k  (tehničari za elektroničke strojeve s primjenjenim računalstvom) te 1.n (naftno-rudarski tehničari) i njihovi  profesori Petar Rajaković, Anita Jurina i Rozario Ivačić odlučili su učionicu zamijeniti pravom stvarnošću te se zaputili u obližnji samoborski kraj.


Za početak smo posjetili tvornicu „Rimac automobili“ u Svetoj Nedelji. Upoznali smo se s procesom proizvodnje svjetski poznatog električnog automobila CONCEPT ONE  i električnog bicikla GREYP tako da smo prošli kroz sve proizvodne pogone. Uživo smo vidjeli i strojeve na kojima se pojedini dijelovi proizvode. Tu su tehničar došli na svoje jer je posebno zanimljivo bilo vidjeti kako se pojedini dijelovi izrađuju na CNC stroju o kojem puno uče na nastavi. Zadivljeno smo poslušali i priču o mogućnosti zaposlenja u tvrtci za one najbolje učenike kao i o samoj viziji tvrtke i ideji razvoja visokotehnoloških rješenja. 

Nakon toga slijedila je poslastica za naftaše. U obližnjim Rudama posjetili smo rudnik sveta Barbara. Tu smo uz zanimljivo stručno vodstvo prošli kroz 350 metara rova u rudniku, naučili o rudarstvu kao grani industrije, predstavljena nam je prošlost i tradicija rudarenja ovog kraja. Izbliza smo vidjeli raznolike stijene i minerale o kojima učimo i na nastavi. Na ulasku u rudniku morali smo obući i rudarsku opremu – iako je bilo i onih koji su negodovali, niska rudarska okna su brzo potvrdila poslovicu da kaciga glavu čuva.

Nakon obilaska rudnika razgled samoborskog kraja smo nastavili autobusom. Ako niste znali, Samobor ima i svoj „Eiffelov toranj“ Zbog velikog interesa i ograničenog broja ljudi koje toranj može primiti čekalo se u redu na nekoliko minuta pogleda s vrha tornja na današnji grad kao i na ruševine starog samoborskog grada-utvrde. Po dolasku u Samobor imali smo priliku i sjesti u njegov poznati cug  Samoborček i napraviti povijesne fotografije te pojesti fini ručak u centru grada u Hotelu Lavica.

Uz sam hotel nalazi se i  samoborski muzej koji je bio naše sljedeće odredište. Razgledali smo arheološku zbirku, zatim kulturno-povijesnu  kroz koju smo se upoznali sa svim znamenitim Hrvatima koji su tijekom života živjeli ili radili u Samoboru te etnografsku zbirku prikazanu u tipičnom inventaru seoske kuće s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.

Za kraj dana i lijep završetak naše izvanučioničke nastave počastili smo se pravim samoborskim kremšnitama.

Anita Jurina, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 19. 1. 2017.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

preskoči na navigaciju