preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored zvona

Vijesti

Terenska nastava - 2.n i 2.k – Postojnska jama-Hiža eksperimentov-Obilazak Ljubljane

Dana 16.12.2016. održana je izvanučionička terenska nastava za učenike 2.n i 2.k  razreda uz pratnju razrednica Diane Borjanić (2.k) i Ive Ipšin (2.n) u organizaciji turističke agencije Spektar putovanja d.o.o.


U 7 sati krenuli smo organiziranim autobusnim prijevozom prema Postojni. Razgledavanje za našu grupu bilo je dogovoreno za 10 sati. Obilazak je započeo vožnjom jamskim vlakom, a nakon toga razgledavanje se nastavilo pješice uz stručno vodstvo. Postojnska jama splet je 20 km zakopanih rovova, galerija i dvorana. Najveća je jama  klasičnog krša te ujedno i najbolje posjećena turistička jama u Europi. Jedina je jama koja se može obići posebnim vlakićem i to već 140 godina. Vlakić prolazi ispod veličanstvenih lukova koje kao lusteri ukrašavaju stalaktiti, a fantastični krajolik posijan je razigranim skulpturama od vapnenca. Vidjeli smo i poseban bazen u kojem obitava nekoliko čovječjih ribica, te naučili o toj zanimljivoj i endemskoj vrsti. Posjetili smo značajnije galerije i dvorane: Gotičku i konferencijsku dvoranu, Ruski most, Bijelu, Crvenu, Tigrovu i Zimsku dvoranu, te Briljantni prolaz. Sve viđeno jako nas je dojmilo i bili smo očarani ljepotama koje smo vidjeli.

Nakon obilaska jame, uslijedio je put prema Ljubljani i razgledavanje uz stručno vodstvo. Prošetali smo kroz stari centar grada, a isto tako obišli smo i Centralnu tržnicu, katedralu Sv. Nikole, Zmajev most, Prešernov trg, Trostruki most i Gradsku vijećnicu. Također smo imali i slobodno vrijeme za osvježenje prije našeg termina posjeta Hiži eksperimentov.

U 14.30 sati bilo je dogovoreno vrijeme sastanka kod Zmajskog mosta kada je započeo naš obilazak ove iznimno zanimljive izložbe. Ideja Hiže ekspreimentov rođena je 1994. godine, a u Ljubljani stalni postav postoji od 2000. godine otkada je ovu izložbu posjetilo preko 150 000 posjetitelja. Stalni postav izložbe sadrži oko 70 interaktivnih izložaka u okruženju koje je prilagođeno eksperimentiranju i gdje se kroz igru mogu otkriti mnoge znanstvene istine. Sat i 30 minuta tamo prošao nam je nestvarno brzo jer smo se jako dobro zabavili i svašta zanimljivoga vidjeli i naučili.

Nakon obilaska Hiže eksperimentov uslijedilo je slobodno vrijeme za ručak i okrijepu, a neki su obišli Ljubljanski grad do kojeg se dolazi uspinjačom iz samog centra, a pogled na grad je veličanstven. Uslijedio je povratak našim domovima, pa smo na put prema Hrvatskoj krenuli u  17.00 sati, gdje smo sigurno i stigli oko 21 sat.

Iva Ipšin, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 19. 1. 2017.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
02.08.2018. 13:06
Pilot projektom e-Škole započela digitalna transformacija škola u Hrvatskoj
Škole koje sudjeluju u CARNET-ovom pilot projektu "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" značajno su napredovale u primjeni digitalnih tehnologija, pokazuju rezultati završnog vrednovanja digitalne zrelosti škola koje su CARNET i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu (FOI), akademski partner na projektu, proveli u razdoblju od veljače do travnja ove godine.

18.07.2018. 12:28
Svečano potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)
U srijedu, 18. srpnja 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)", referentnog broja KK.01.1.1.08.0001, u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020."

preskoči na navigaciju