preskoči na sadržaj
Vijesti

„Shakespeare na Exit“

Učenici 3.a i 3.b razreda u okviru izborne nastave iz Hrvatskoga jezika pod voditeljstvom profesorice Valentine Pižir posjetili su kazalište Exit i pogledali predstavu „Shakespeare na Exit“. Dojmove s predstave možete pročitati u recenziji koju je napisala učenica 3.b razreda Marija Vukošić


Recenzija predstave Shakespeare na Exit

            Shakespeare, jedan od najvećih književnika svih vremena, i nakon svojeg vremena uspijeva potaknuti zanimanje za svoja djela koja su ovaj put poslužila kao nadahnuće glumačkoj družini iz kazališta Exit za stvaranje nove, originalne, komične predstave.

           Predstava je mješavina Shakespeareovih književnih radova iz kojih su istaknute najpoznatije scene te karakteristične rečenice ujedinjene u jednu zaokruženu cjelinu. Iako je cijela predstava puna intertekstualnih elemenata, ona odiše originalnošću jer je unesen  humorističan prikaz povijesnih činjenica i dramske radnje te specifičnosti modernog vremena poput igre svjetla i zvučnih efekata. Predstavu prikazuju samo tri glumca uz minimalan broj rekvizita zbog čega do izražaja dolazi njihova maštovitost i sposobnost uživljavanja u likove koje moraju prikazati publici, njihove snažne mimike i geste koje moraju prikazati glumčeve emocije. Jasnom pantomimom i duhovitim igrama riječi uspješno prikazuju i metafore te ironiju (element metatekstualnosti). Cijela je ideja o predstavi realizirana postupkom teatra u teatru. Glumci se često obraćaju publici te s njom komentiraju jedni druge čime se također postiže humorističnost, ali i međusobno približavanje različitih perspektiva (perspektive glumca i perspektive gledatelja). Uspješno su pokazali svevremenost određenih tema (osobito odnosa među ljudima) prikazujući scene onog vremena koje pronalazimo i u današnjem društvu, u drugačijim okolnostima, ali na istoj razini. 

          Iako u vrijeme postmodernizma govorimo o maloj posjećenosti kazališta i smanjenom interesu za kazališne predstave u odnosu na nekad, ipak se iznova vraćamo na ovu sastavnicu visoke kulture te sa zanimanjem govorimo o kazalištu i specifičnostima kazališne glume koji iznova oduševljavaju.

                                                                                         Marija Vukošić, 3.b


Izvor: Vedrana Ždero

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 19. 3. 2019.


Projekti


e-DnevnikPonude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
CARNET
30.11.2020. 02:01
INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije
Postovani, Oko 23 sata je ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije. Ne ocekujemo nove prekide. Zahvaljujemo na razumjevanju. Srdacan pozdrav, — Mrezni operativni centar (Network Operations Center) Odjel ... The post INFO Ponovno uspostavljena mrezna povezanost na podrucju Istarske zupanije appeared first on CARNET .

29.11.2020. 17:01
HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju istarske zupanije
Postovani, Uslijed problema u mrezi HT-a doslo je do prekida mrezne povezanosti prema djelu ustanova, onima spojenim preko navedenog operatora, na podrucju Istarske zupanije. Za sad nemamo informacije kad bi ... The post HITNO Prekid mrezne povezanosti na podrucju istarske zupanije appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju