preskoči na sadržaj
Vijesti

„Shakespeare na Exit“

Učenici 3.a i 3.b razreda u okviru izborne nastave iz Hrvatskoga jezika pod voditeljstvom profesorice Valentine Pižir posjetili su kazalište Exit i pogledali predstavu „Shakespeare na Exit“. Dojmove s predstave možete pročitati u recenziji koju je napisala učenica 3.b razreda Marija Vukošić


Recenzija predstave Shakespeare na Exit

            Shakespeare, jedan od najvećih književnika svih vremena, i nakon svojeg vremena uspijeva potaknuti zanimanje za svoja djela koja su ovaj put poslužila kao nadahnuće glumačkoj družini iz kazališta Exit za stvaranje nove, originalne, komične predstave.

           Predstava je mješavina Shakespeareovih književnih radova iz kojih su istaknute najpoznatije scene te karakteristične rečenice ujedinjene u jednu zaokruženu cjelinu. Iako je cijela predstava puna intertekstualnih elemenata, ona odiše originalnošću jer je unesen  humorističan prikaz povijesnih činjenica i dramske radnje te specifičnosti modernog vremena poput igre svjetla i zvučnih efekata. Predstavu prikazuju samo tri glumca uz minimalan broj rekvizita zbog čega do izražaja dolazi njihova maštovitost i sposobnost uživljavanja u likove koje moraju prikazati publici, njihove snažne mimike i geste koje moraju prikazati glumčeve emocije. Jasnom pantomimom i duhovitim igrama riječi uspješno prikazuju i metafore te ironiju (element metatekstualnosti). Cijela je ideja o predstavi realizirana postupkom teatra u teatru. Glumci se često obraćaju publici te s njom komentiraju jedni druge čime se također postiže humorističnost, ali i međusobno približavanje različitih perspektiva (perspektive glumca i perspektive gledatelja). Uspješno su pokazali svevremenost određenih tema (osobito odnosa među ljudima) prikazujući scene onog vremena koje pronalazimo i u današnjem društvu, u drugačijim okolnostima, ali na istoj razini. 

          Iako u vrijeme postmodernizma govorimo o maloj posjećenosti kazališta i smanjenom interesu za kazališne predstave u odnosu na nekad, ipak se iznova vraćamo na ovu sastavnicu visoke kulture te sa zanimanjem govorimo o kazalištu i specifičnostima kazališne glume koji iznova oduševljavaju.

                                                                                         Marija Vukošić, 3.b


Izvor: Vedrana Ždero

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 19. 3. 2019.


Projekti


e-DnevnikPonude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
CARNET
20.09.2021. 14:48
Projekt ATTEND na svečanom predstavljanju financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške
U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u Splitu je danas održana konferencija svečanog predstavljanja Financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Kraljevine Norveške 2014.- 2021. u Republici Hrvatskoj ... The post Projekt ATTEND na svečanom predstavljanju financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške appeared first on CARNET .

17.09.2021. 15:21
CARNET webinari o e-Škole digitalnim sadržajima za učenje i poučavanje
Nastava je tek nedavno počela, a vaš raspored je već prilično gust? U potrazi ste za inspiracijom kako na jednostavan način iskoristiti već dostupne digitalne sadržaje u vlastitoj nastavi? Pozivamo ... The post CARNET webinari o e-Škole digitalnim sadržajima za učenje i poučavanje appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju