preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Dokumenti
Vijesti

Izložba crteža - VJETAR U KOSI (Marijana Džepina) Galerija L

Novo opremljeni prostor školske Galerije L prigoda je za novi susret s likovnim radovima naše kolegice, akademske slikarice i likovne pedagoginje  Marijane Džepine.


U svibnju 2008., pod naslovom „Evolucija slutnje“ na istom smo mjestu predstavili njezin ciklus slika u tehnici akrila na papiru koji je vrlo uspješno dopunio Marijanine murale, nastale godinu ranije u prostoru Srednje škole  Ivan Švear.  No, ovogodišnja je izložba posvećena crtežu kroz  koji autorica, na svoj specifičan način, čvrstom, ali virtuoznom i domišljatom linijom pripovijeda priču o ljudima, o našim  snovima, dodirima i maštanjima, o našoj usamljenosti i neshvaćenosti, o strahovima i ushitima, o prijateljstvu i ljubavi, o samoći i tuzi, o nadi i ljepoti susreta, o nikad dovršenoj igri života, igri  ljudskih susreta,  dolazaka i odlazaka.           

Uz izložbu iz 2008. za njezina smo slikarska djela zapisali da „autorica prati razvoj likovne forme suptilno prelazeći i povezujući granice dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog prostora, stvarajući pri tom razigrane kompozicije živahnih linija i snažnih valeura. Ishodište nedvojbeno nalazi u organskim strukturama žive prirode, no, prvobitna se ideja brzo pretvara u raspjevanu igru slobodnih linija, boja i oblika, lišenih gotovo svake izravne asocijativnosti. Čisti i jasni likovni jezik tako ulazi u prvi plan, no snažni kolorizam u kojem prevladavaju izrazito jaki kontrasti, nerijetko na razini komplementarnosti, vraća nas gotovo strastvenoj nazočnosti osjećaja života koji izbija praktički  iz svakog djelića oslikane plohe. Možda je upravo taj osjećaj životnosti Marijaninih slika stvorio dojam kao da se njezina ostvarenja nalaze na samom rubu između predmetnog, organsko-figurativnog i ne-predmetnog, idejno potpuno slobodnog svijeta u kojem se, kroz razvoj čiste forme, naslućuje ona druga strana, neuhvatljiva, a ponekad posve jasno uočljiva…“  

U nastajanju  crteža koje autorica izlaže u proljeće 2015., boju je zamijenila linija, živahna i precizna, čvrsta i nepredvidljiva. Igra  pokrenutih linija  skladno gradi kompaktnu kompoziciju i stvara iluziju pokreta, susreta, dodira. Svaka linija ima svoj put, sve linije jednog crteža sastaju se u zapisu jednog izmaštanog doživljaja, nestalnog i nestvarnog, poput proljetnog  vjetra u kosi…   No, pokret je ostavio trag. Ruka je pronašla ruku. Misao je dotakla srce i slika je otvorila put novog traženja…

vpš, 04-2015

Galerija slika...

Marijana Džepina rođena je 1977. godine u Drnišu.Osnovnu školu pohađala je u Oklaju, a završila u Splitu gdje se zatekla, kao prognanica, u vrijeme Domovinskog rata. U Splitu završava i opću gimnaziju S.Š. „Ivan Meštrović“, Drniš,s privremenim sjedištem u Splitu, a potom upisuje studij Likovne kulture na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu koji završava diplomom u 2002. godini. Danas živi i radi u Zagrebu. Pedagoškim radom bavi se kao nastavnica likovne kulture u O.Š. „Đurmanec“ u Đurmancu i profesorica. likovne umjetnosti i estetike u S.Š. „Ivan Švear“ u Ivanić Gradu.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 30. 4. 2015.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
15.11.2018. 15:35
CUC 2018: Mreža ideja – sve što trebate znati o novim tehnologijama i digitalnom društvu
Znate li kojih je sedam načina da propadnete kao WiFi stručnjak? Jesu li roboti već u našim školama? Što kad aplikacije koje koristimo više nisu besplatne? Kako potrošiti 10.160.430.000,00 kuna? Kako napisati STEM priču? Kako isprintati molekulu DNA na 3D printeru?

14.11.2018. 11:22
Započela provedba pilot projekta CRISS u osnovnim i srednjim školama Hrvatske
U rujnu 2018. godine započela je provedba onsite pilot projekta CRISS koji se odvija u okviru programa Europske unije za istraživanja i inovacije OBZOR 2020 i ima za svrhu razvoj i pilot implementaciju digitalne platforme za stjecanje, vrednovanje i certifikaciju digitalnih kompetencija učenika. 

preskoči na navigaciju