preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

Galerija L

GALERIJA L

 

novo središte kulturnih događanja u  našoj školi

 

naša

galerija   L

postoji

da bi svim učenicima, djelatnicima i

posjetiteljima s.š. ivan švear

u ivanić-gradu

omogućila susret s

likovnim doživljajem

svijeta u kojem živimo,

o kojem razmišljamo

i o kojem maštamo,

viđenim unutarnjim očima

i stvorenim rukom

nadarenih pojedinaca –

mlađih i starijih,

bez obzira na stupanj formalnog obrazovanja,

ako odluče

taj svoj doživljaj

podijeliti sa svima

koji ga žele

primiti na dar.

jer svaka je izložba

dar od srca.

U sklopu novog uređenja škole važan smo dio namijenili vizualnom dojmu koji ostavlja unutrašnjost prostora u kojem se susrećemo gotovo svakodnevno, kroz čitavu školsku godinu.

 Obojili smo zidove i vrata, odabravši boje koje potiču kreativnost i stvaraju dobro raspoloženje: bijelu, crvenu i žutu. Iste boje prevladavaju i na oslikanim zidovima, kojima je mlada kolegica, prof. Marijana Džepina, vrlo lijepo dopunila ukupni ugođaj prostora škole. Dojam koji ostavlja novo uređena škola želimo što dulje očuvati, stoga smo predvidjeli na zidovima u hodnicima škole posebne ''kutiće za grafite'', površine prekrivene jednostavnim ''pak-papirom'', namijenjene svima koji osjećaju silnu potrebu za pisanjem, šaranjem, crtanjem i.t.d. po zidovima. Primjećujemo da su učenici dobro prihvatili inovaciju i zahvaljujemo svima koji se skupa s nama trude da bi naša škola i dalje ostala lijepa i uredna.

 

Kako u Ivanić Gradu nemamo puno likovnih događanja, a predmet likovna umjetnost predaje se samo u sklopu programa opće gimnazije, odlučili smo u novoj školskoj godini u prostoru škole otvoriti i kutić, namijenjen izravnom susretu s likovnim stvaralaštvom naših učenika i djelatnika naše škole. Tako je stvorena ideja o otvaranju male galerije na katu naše škole, na potezu od zbornice do učionice br.10. Kako je to prostor u obliku slova L, nazvali smo je jednostavno Galerija L, no, pošto se nalazi u školi, i sama se oznaka L koja podsjeća na oznaku auto škole, dobro uklapa u oznaku naše osnovne djelatnosti – učenja. Galeriju L i prvu izložbu iz ovogodišnjeg programa otvorit ćemo u petak, 14. rujna 2007. godine u 13.00 sati, likovnim djelima Vjekoslava Skrbina, prof. glazbene umjetnosti u gimnazijskim razredima S.Š. Ivan Švear. Prof. Skrbin predstavit će nam se ciklusom slika pod naslovom U POTRAZI ZA ZVUKOM ORGULJA, a o slikama će – uz samog autora, progovoriti i Vida Pust Škrgulja, prof. likovne umjetnosti u gimnazijskim razredima naše škole.

 

Vjerujemo da ćete u susretima s likovnim djelima na izložbama naše male Galerije L obogatiti svoj život novim iskustvima i pogledima te da ćete prostor galerije te izložena djela čuvati kao vrijedan dio naše kulturne baštine.

 

Sve učenike i djelatnici škole koji bi željeli svoje likovno stvaralaštvo (slikanje, crtanje, grafika, kiparstvo, modeliranje, fotografija, oblikovanje nakita, tekstila i drugih predmeta i.t.d.)   predstaviti javnosti u Galeriji L, neka se jave svojim razrednicima ili, izravno, prof. Škrgulja ili prof. Džepina.

 

I ne zaboravite – stvaranje je izvrstan način oslobađanja od najraznovrsnijih problema i tjeskoba, način otkrivanja i razvijanja vlastitih sposobnosti te, mogućnost upoznavanja drugih ljudi sličnih nama. Stoga – stvarajmo s Galerijom L i otvarajmo nove dimenzije prostora naše škole!

 

Voditelj projekta

Vida Pust Škrgulja, prof

Vijesti

Izložba crteža - VJETAR U KOSI (Marijana Džepina) Galerija L

Novo opremljeni prostor školske Galerije L prigoda je za novi susret s likovnim radovima naše kolegice, akademske slikarice i likovne pedagoginje  Marijane Džepine.


U svibnju 2008., pod naslovom „Evolucija slutnje“ na istom smo mjestu predstavili njezin ciklus slika u tehnici akrila na papiru koji je vrlo uspješno dopunio Marijanine murale, nastale godinu ranije u prostoru Srednje škole  Ivan Švear.  No, ovogodišnja je izložba posvećena crtežu kroz  koji autorica, na svoj specifičan način, čvrstom, ali virtuoznom i domišljatom linijom pripovijeda priču o ljudima, o našim  snovima, dodirima i maštanjima, o našoj usamljenosti i neshvaćenosti, o strahovima i ushitima, o prijateljstvu i ljubavi, o samoći i tuzi, o nadi i ljepoti susreta, o nikad dovršenoj igri života, igri  ljudskih susreta,  dolazaka i odlazaka.           

Uz izložbu iz 2008. za njezina smo slikarska djela zapisali da „autorica prati razvoj likovne forme suptilno prelazeći i povezujući granice dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog prostora, stvarajući pri tom razigrane kompozicije živahnih linija i snažnih valeura. Ishodište nedvojbeno nalazi u organskim strukturama žive prirode, no, prvobitna se ideja brzo pretvara u raspjevanu igru slobodnih linija, boja i oblika, lišenih gotovo svake izravne asocijativnosti. Čisti i jasni likovni jezik tako ulazi u prvi plan, no snažni kolorizam u kojem prevladavaju izrazito jaki kontrasti, nerijetko na razini komplementarnosti, vraća nas gotovo strastvenoj nazočnosti osjećaja života koji izbija praktički  iz svakog djelića oslikane plohe. Možda je upravo taj osjećaj životnosti Marijaninih slika stvorio dojam kao da se njezina ostvarenja nalaze na samom rubu između predmetnog, organsko-figurativnog i ne-predmetnog, idejno potpuno slobodnog svijeta u kojem se, kroz razvoj čiste forme, naslućuje ona druga strana, neuhvatljiva, a ponekad posve jasno uočljiva…“  

U nastajanju  crteža koje autorica izlaže u proljeće 2015., boju je zamijenila linija, živahna i precizna, čvrsta i nepredvidljiva. Igra  pokrenutih linija  skladno gradi kompaktnu kompoziciju i stvara iluziju pokreta, susreta, dodira. Svaka linija ima svoj put, sve linije jednog crteža sastaju se u zapisu jednog izmaštanog doživljaja, nestalnog i nestvarnog, poput proljetnog  vjetra u kosi…   No, pokret je ostavio trag. Ruka je pronašla ruku. Misao je dotakla srce i slika je otvorila put novog traženja…

vpš, 04-2015

Galerija slika...

Marijana Džepina rođena je 1977. godine u Drnišu.Osnovnu školu pohađala je u Oklaju, a završila u Splitu gdje se zatekla, kao prognanica, u vrijeme Domovinskog rata. U Splitu završava i opću gimnaziju S.Š. „Ivan Meštrović“, Drniš,s privremenim sjedištem u Splitu, a potom upisuje studij Likovne kulture na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu koji završava diplomom u 2002. godini. Danas živi i radi u Zagrebu. Pedagoškim radom bavi se kao nastavnica likovne kulture u O.Š. „Đurmanec“ u Đurmancu i profesorica. likovne umjetnosti i estetike u S.Š. „Ivan Švear“ u Ivanić Gradu.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Ipšin   datum: 30. 4. 2015.
Ponude izleta

Finan. izvješća i dok.

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
Novosti i press kutak :: Novosti :: Vijesti
07.12.2018. 15:30
Održan Strateški forum o digitalnom sazrijevanju škola
U organizaciji Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET i Ministarstva znanosti i obrazovanja, održan je Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola". Na Forumu su uz pomoćnicu ministrice znanosti i obrazovanja, prof. Lidiju Kralj sudjelovali i Ádám Horváth iz mađarskog Centra za digitalnu pedagogiju i metodologiju i Borut Čampelj iz Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta u Sloveniji.

04.12.2018. 09:01
Najava: Strateški forum "Digitalno sazrijevanje škola"
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja organizira Strateški forum pod nazivom "Digitalno sazrijevanje škola", koji će se održati u srijedu, 5. prosinca 2018. godine s početkom u 15 sati u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

preskoči na navigaciju