preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Raspored sati
Raspored zvona

 

 

{

&

Udruga građana

PRIJATELJI BAŠTINE – AMICI HEREDITATIS

Ivanić-Grad

SŠ Ivan Švear, 10310 Ivanić-Grad, Školska 12, tel.: 2888 992

 

 

 

Pod okriljem naše škole već se od prosinca 2004. godine okupljaju građani Ivanić-Grada kojima je kulturno-povijesna i prirodna baština zavičaja dovoljno važna da o njoj razmišljaju možda malo više od ostalih stanovnika našeg lijepog i povijesno bogatog gradića.  Njihova je želja da se o baštini, koja se najčešće nalazi na samom rubu svakodnevnih interesa velikog dijela stanovništva, govori više te da joj se dodijeli mjesto kakvo joj u tradiciji kulturne Europe i pripada.

 

Kako mnogi posjetitelji naših stranica ne znaju da udruga Prijatelji baštine već od samog osnivanja djeluje pod okriljem SŠ Ivan Švear,  ovim redcima želimo zapuniti informacijsku prazninu, a ujedno otvoriti i mjesto za buduću razmjenu raznovrsnih podataka o baštini zavičaja. Dakle stari i novi prijatelji baštine, javite nam se!

 

Ideja osnivanja udruge građana izrasla je iz činjenice  da velik dio žitelja Ivanić-Grada, pa tako i naših učenika,  ne zna gotovo ništa o njegovoj zanimljivoj, višestoljetnoj  dokumentiranoj povijesti. Iz takvih su se spoznaja, u okvirima nastave likovne umjetnosti i latinskog jezika u gimnazijskim razredima naše škole, ponovno otvorenim nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, već u 90. godinama prošloga stoljeća počele su se obrađivati i teme vezane uz baštinu zavičaja. Uz teoretske sadržaje, pripremljene na temelju muzeoloških istraživanja prof. Vide Pust Škrgulja,  učenici su se uključivali i u razne izvannastavne aktivnosti kako bi kroz razne oblike praktičnoga i terenskoga rada osvijestili  važnost sustavne skrbi za baštinu zavičaja, na što su najvjerojatnije utjecale i strahote ratnih razaranja u Domovinskom ratu koje su, na sreću, uglavnom zaobišle šire područje Ivanić Grada, ali su učvrstile svijest o važnosti dokumentiranog čuvanja povijesne građe kao temelja kolektivnog sjećanja lokalne zajednice.

U školskoj godini 2001./2002. u nastavu likovne umjetnosti u 4. razredima gimnazije uključeni su novi sadržaji s područja zaštite kulturno-povijesne baštine (prije svega pokušaj okvirnog definiranja pojma baštine te osnovne informacije o radu i djelovanju konzervatora, restauratora, povjesničara umjetnosti i muzeologa) koji su obrađeni unutar dva nastavna sata u travnju 2002. Pošto je odaziv učenika bio vrlo pozitivan ti se sadržaji, uz određene izmjene i dopune, i dalje uključuju u nastavu, a neki su si učenici baštinu zavičaja izabrali i za temu raznih eseja, seminara, likovnih  i maturalnih radova.

Naredne, 2002./2003. godine u školi je okupljena grupa učenika-volontera  pod  nazivom  Prijatelji baštine koji su u svibnju 2003., u sklopu aktivnosti povodom Međunarodnog dana muzeja (18.5.) proveli anketiranje lokalnog stanovništva u cilju poticanja razmišljanja o potrebi osnivanja muzeja u sklopu lokalne zajednice . Odaziv je bio više nego dobar, a sama je akcija popraćena i objavama u medijima (Radio Ivanić, Otok Ivanić, Jutarnji list).

Već u školskoj godini 2003./2004. unutar škole su vođeni okvirni razgovori o tome da se program „baštine u školi“ proširi i pretvori u interdisciplinarni program izborne ili fakultativne nastave, uz mogućnost daljeg razvoja i povezivanja programa na različitim razinama.

U travnju 2004., učenici 2.a i 2.b razreda obavili su terenska istraživanja na području povijesne stare jezgre naselja Ivanić Grad koja je, na temelju konzervatorske podloge izrađene za šire područje Ivanić Grada, predložena kao zaštićeno područje.  Učenici – članovi grupe Prijatelji baštine  proveli su i anketiranje stanovništva stare jezgre grada te okvirnu kategorizaciju građevina unutar stare jezgre.  Obrađeni su podaci, uz popratnu foto-dokumentaciju, izloženi u školi sredinom lipnja, a sažeti su i u računalnoj prezentaciji pod nazivom  „Stari Ivanić – ponos ili ruglo grada?“.  Ti su podaci predočeni i stručnoj skupini konzervatora koja je obradila povijesnu jezgru Ivanić-Grada u sklopu priprema za izradu novog prostornog plana Ivanić-Grada.

 

Odaziv građana na aktivnosti učenika bio je više nego dobar, a voditeljici programa javljali su se brojni građani koji u svojim obiteljskim zbirkama čuvaju dragocjena, materijalna i nematerijalna,  sjećanja na prošlost Ivanić-Grada.  Njihovo okupljanje i povezivanje bilo je samo sljedeći koraku slijedu gotovo prirodnog tijeka događanja. Tako je  16. veljače 2004. u SŠ Ivan Švear koja nosi ime autora Ogledala Iliriuma, prve povijesne knjige napisane na hrvatskom jeziku, održan Prvi  skup prijatelja baštine otoka Ivanića na kojem je dana inicijativa za osnivanje volonterskog društva prijatelja baštine  i  predstavljen  prijedlog programa  rada u sklopu manjeg, ali na novijim spoznajama muzeološke znanosti utemeljenog  zavičajnog muzeja.

 

Stoga je u svibnju 2005.  u prostoru SŠ Ivan Švear osnovana udruga građana koja pod nazivom PRIJATELJI BAŠTINE-AMICI HEREDITATIS, Ivanić-Grad  djeluje i danas. Otvorena je svim građanima koji žele svojim djelovanjem podupirati programske ciljeve udruge i čuvati dragocjenu baštinu zavičaja.

 

Nakon više od četiri godine „oranja ledine“ prvom je vodstvu Udruge istekao mandat i na redovnoj izbornoj skupštini u listopadu 2009., dužnosti vođenja Prijatelja baštine povjerene su  novim članovima. Posebno nas raduje što su među njima i Katarina Magić-Koščević (nova predsjednica), Ana Marković, Maja Špehar, Maja Cepetić i Suzana Ščrbačić, još nedavno učenice naše gimnazije, a danas stručno osposobljene, visoko obrazovane osobe jasnih ciljeva koje, naoružane snagom mladosti, dobrom voljom i novim idejama, nastavljaju započeti put prema uspostavi cjelovitog sustava skrbi za baštinu zavičaja i osnivanju suvremenog zavičajnog muzeja Ivanić-Grada.

 

Poželimo im puno uspjeha u osobnom životu i radu za baštinu zavičaja!

 

 

Vida Pust Škrgulja, u ime osnivača udruge Prijatelji baštine-Amici hereditatis

 

vijestiPonude izleta
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Finan. izvješća i dok.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Za maturante
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Korisni linkovi
Za učenike i profesore


carnet
CARNET
08.11.2019. 16:39
Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019
Pod sloganom ,,Na granici mogućega", u Šibeniku je u petak zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019. U tri dana trajanja, predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije ... The post Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019 appeared first on CARNET .

07.11.2019. 17:02
INFO Najava radova – HT – 12.11.2019. 23:00h – 13.11.2019. 03:00h
Postovani, CARNET NOC je zaprimio obavijest o radovima u mrezi Hrvatskog telekoma, koji ce se odrzati od 12.11.2019. u 23:00 do 13.11.2019. u 03:00 sati. Vrijeme trajanja radova je do ... The post INFO Najava radova – HT – 12.11.2019. 23:00h – 13.11.2019. 03:00h appeared first on CARNET .

preskoči na navigaciju